Medische fotografie

Medisch fotograaf in de OK

MEDISCHE FOTOGRAFIE, EEN VAK APART

Naast alle leuke opdrachten voor families en bedrijven werk ik als freelance medisch fotograaf en in het Maastricht UMC+. De medische fotografie is een belangrijk specialisme binnen de fotografie.
Als medisch fotograaf leg je de medische aandoeningen van patiënten vast en werk je voor verschillende zorgspecialismen. Het is een leuke, maar pittige baan die veel fototechnische kennis vereist, maar tegelijkertijd moet je ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden en medeleven. En je moet een sterke maag hebben, want niet alles is even prettig om te fotograferen.
Medische fotograaf voor ziekenhuis Maastricht

Freelance medisch fotograaf

Waar techniek en medeleven samen komen

Sinds 2006 ben ik werkzaam als freelance medisch fotograaf in het Maastricht UMC+. Samen met 4 andere collega’s fotograferen we zo’n 6.000 tot 7.000 patiënten per jaar. En toch is deze vorm van fotografie niet echt bekend. Ik krijg dan ook vaak de vraag: Werk je op de röntgenafdeling? Maar medische fotografie heeft helemaal niks met röntgenfoto’s te maken
Een medisch fotograaf maakt “gewone” foto’s van patiënten. Dit gebeurt vaak in de behandelkamer van de polikliniek, in de operatiekamer of in de fotostudio van het ziekenhuis. De fotografen die deze foto’s maken hebben een specialisatie in medische fotografie.
De foto’s zijn een belangrijk hulpmiddel voor de arts bij de behandeling. Met deze foto’s kan de arts gemakkelijker het resultaat van een behandeling volgen en beoordelen. Vaak gebruikt de arts de foto’s ook om te overleggen met collega’s welke behandeling het beste is.
Maar ook patiënten zelf gebruiken de foto’s vaak om door te sturen naar hun verzekering. Als er sprake is van verwondingen door mishandeling van een patiënt kunnen de foto’s ook als bewijs dienen voor een eventuele rechtszitting. En aangezien het Maastricht UMC+ een academisch ziekenhuis is, kunnen de foto’s ook gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals onderwijs, wetenschappelijke publicaties of congressen.
Als medisch fotograaf moet je beschikken over een aantal eigenschappen: goede technische kennis van fotografie, verantwoordelijkheidsgevoel, goede communicatie, algemene medische kennis, flexibiliteit, improvisatievermogen, organiseren en plannen. Maar misschien is inlevingsvermogen nog wel het allerbelangrijkste. Want patiënten hebben vaak gewoon behoefte aan een luisterend oor.
Wil je meer weten over hoe ik mijn werk al medisch fotograaf ervaar? Lees dan mijn blogs: “Medisch Fotograaf, een bijna uitgestorven beroep” en “mijn werk als medisch fotograaf op de COVID-19 Intensive Care”.